10.000 běžců na štafetách „Tiomila“ ve Švédsku - zážitky účastníků Barči a Jonáše

14.06.2024 08:48

V sobotu 27.4.2024 se Bára Housková a Jonáš Etrych z OK Dobříš vydali s pražským (a středočeským) TSM na devítidenní soustředění do Švédska završené legendárními nočními štafetami Tiomila (=10MILA) v Nynäshamnu blízko Stockholmu. Letos se Tiomily účastnilo téměř 10 tisíc běžců a v hlavní kategorii D21 a H21 měla trochu pozměněný formát - v noci běželi nejen muži, ale nově i ženy, v rámci „genderovské vyváženosti“. Barča běžela v dospělé 6-ti členné štafetě žen TSM (pánové mají 10 úseků, ženy 6), Jonáš v 4-členné dorostenecké smíšené štafetě TSM.

Jak by Bára s Jonášem zhodnotili tamní terény, přípravné soustředění a nakonec samotnou Tiomilu? 

 

Pohled Báry:

Do Švédska jsem se opravdu těšila! Účastnila jsem se Tiomily už podruhé (poprvé v mládežnické štafetě v roce 2022), ale tentokrát již v D21 6-ti členné štafetě složené z holek z TSM. Soustředění před 10milou bylo celkem intenzivní, zato nás ale připravilo na závod. Vyzkoušeli jsme si i dva noční tréninky a za mě nás tyhle nočáky pořádně vyškolily a samotná Tiomila mi nepřišla tak mapově náročná.

Při plánování štafety jsem vyfasovala první úsek, takže jsem z toho po shlédnutí videí hromadných startů z minulých let byla trochu nervózní, nakonec mě ale cestou na mapový start neušlapali:) a závod proběhl hladce. První úspěch byl, že jsem se neztratila na gigantickém shromaždišti a po odstartování jsem neupustila mapu (už bych ji nenašla). V lese bylo tolik lidí, že se ani neběželo v balících, ale byl to spíš souvislý vlak celé kategorie (téměř 300 štafet) a to i přes to, že trať byla hodně farstovaná.

Celkově bych Tiomilu zhodnotila jako obrovský a silný orienťácký zážitek, na který jen tak nezapomenu a který mi přinesl cenné zkušenosti.

A teď mám otázku já na vás. Postavíme dobříšskou „Tiomila štafetu“ na příští rok?

Pohled Jonáše:

Jako trénink na 10 milu (čti Tiomilu) jsme měli soustředění, které bylo opravdu úžasné a musím říct, že všechny tréninky byly velice zajímavé a určitě mi něco daly a obecně na soustředění panovala dobrá atmosféra. Po soustředění jsme se přesunuli na hlavní bod programu - Tiomilu. Byl to asi největší závod, na kterém jsem kdy byl, nejvíce týmů tam bylo samozřejmě ze Švédska, ale další týmy tam byly opravdu odkudkoli. V naší štafetě jsem běžel 2. úsek. Parametry tratí se pohybovaly něco okolo 3-4 km. Tratě nebyly moc kopcovité, bylo to spíše o rychlém rozhodování a rychlém běhu (tratě měly být určené pro DH12/14 až po DH16, takže to opravdu bylo spíše jednoduší...) Mě osobně se kromě jedné kontroly závod docela povedl. Ze závodu si spíš odnáším ten zážitek, být na jedné z největší orienťácké akci, kde se fandí skoro přes celou noc, a když startují první úseky tak jim fandí přinejmenším 300 dalších orienťáků. Určitě doporučuji si to někdy vyzkoušet a třeba příští rok složíme štafetu OK Dobříš!

 

A jak se štafety TSM Praha umístily?

Jonášova dorostenecká štafeta (Ungdomskavlen) - 27. z 268

Báry dámská štafeta (Damkavlen) - 79. z 262

Na celkové výsledky si klikněte zde

 

Fotky ze soustředění a z Tiomily:

Impozantní video ze startu žen je zde

10mila - terén

Trénink - "dlouhé postupy"

Terén - typické švédské bažinky

Trajekt do Švédska

Aréna Tiomily

Z tréninku TSM - "nočák"

—————

Zpět