Jak používat Livelox

31.07.2024 21:15

Ahoj, borci!

Doufám, že aspoň někteří z vás četli první díl téhle dvoudílné série o Livelox - Jak nastavit Livelox. A že aspoň někoho ze čtenářů zaujal a pomohl :-)

Dnes se podíváme na to, jak Livelox co nejlíp použít k analýze tréninku nebo závodu, jaké nabízí funkce a k čemu jsou dobré.

Začneme na úvodní obrazovce, kde vidíš seznam akcí. Vyhledej akci, se kterou chceš pracovat: buď roluj v seznamu, můžeš použít pole  Akce/pořadatel jako filtr - například pro naše oddílové tréninky zadávej "OK Dobříš". Pak už stačí kliknout na danou akci a objeví se seznam kategorií. Předpokládám, že máš správně nastavené propojení s hodinkami a tedy Tvůj postup je už na Liveloxu nahraný. Pokud ho tam nenajdeš, úplně na konci článku ještě přikládám návod, jak ručně nahrát postup z hodinek. Je to potřeba například u zahraničních akcí, kde ne vždy funguje automatické stahování z Garminu, Stravy a podobně.

Po kliknutí na akci a následně na svou kategorii uvidíš obrazovku s mapou dané tratě a vlevo seznam všech závodníků, kteří mají na Livelox nahrané postupy. Tady začíná vlastní analýza postupů.

Živé přehrávání postupů

Asi nejoblíbenější analýza je zrychlené živé přehrávání postupu, lidově nazývané "spermíci" :-)  V horní liště vyber "Animace", po levé straně vyber závodníky, které chceš mezi sebou porovnávat (doporučuju tak 5, jinak je to už nepřehledná skrumáž), ostatní nastavení nechej beze změny a klikni na velkou přehrávací šipku.

Od startu se začnou rozbíhat "spermíci", v barevném kódování závodníků podle seznamu vlevo. U hlavy má každý ještě iniciály závodníka. Délka "bičíku" ukazuje trasu, kterou závodník urazil v poslední minutě. Čím delší bičík, tím rychlejší běh. Když bičík zmizí, znamená to, že závdník stojí na místě (asi kouká do mapy) minimálně jednu minutu.

Animace neumožňuje moc detailní analýzu, protože toho ukazuje hodně najednou a není snadné se na to soustředit a dělat si u toho nějaké smysluplné závěry. Nicméně je oblíbená, protože je interaktivní, ukazuje dynamiku postupu, srovnání závodníků a rychlé porovnání postupů (kdo šel kudy). 

 

Postupy mezi kontrolami

Druhý typ analýzy jsou postupy mezi kontrolami. Tady nic neběhá, ale postupně si můžeš zobrazovat postupy na jednotlivé kontroly, porovnávat závodníky - jaký postup kdo zvolil a analyzovat výhodnost postupu.

V horní liště vyber "Postupy" a v řádku pod ní můžeš klikat na pořadí kontrol - vždy se ukáže postup na danou kontrolu. Na obrázku je příklad postupu na kontrolu 3.

Barevné kódování tu ukazuje rychlost postupu - nejvíc zelený je nejrychlejší, nejvíc červený je nejpomalejší. Užitečné jsou údaje v tabulce závodníků vlevo - vidíš tam čas postupu, naběhané metry a tempo na kilometr. S tím už se dá docela dobře pracovat:

  • který postup byl nejvýhodnější - protože byl nejrychlejší, 
  • který postup kratší, který delší (např. pomohlo obejít hustník po cestě, protože zisk na rychlosti převážil nad ztrátou na vzdálenosti)
  • kudy šel vítěz závodu a kudy já, co bych příště udělal(a) jinak

Zkus vlevo najet myší nad závodníka, jeho postup v "chumlu" se zvýrazní.

 

Duel: detailní analýza postupu

Nejvíc detailů k postupu na každou kontrolu nabízí funkce Duel. V horní liště ji vyber a pak zvol závodníka, kterého chceš analyzovat a závodníka pro srovnání.

Dole v poli dvou závodníků jsou dvě ikony - korunka (klikni a pro srovnání se vždy vybere nejrychlejší na postupu), zámek (klikni a porovnáváš se s tím, koho si sám(a) vybereš). Pod závodníky je pak vidět čas postupu a srovnání na vítěze závodu.

Pod závodníkem vidíš barevný graf, který ukazuje rozložení rychlosti na postupu. Na graf se dá kliknout a zobrazí se detail s porovnáním obou závodníků.

Duel doporučuju vyzkoušet, pomáhá odhalit, kde jsi udělal(a) chybu, kde jsi ztratil(a) jistotu (zpomalil(a) jsi), potvrdíš si, jak byly různé postupy efektivní v jednotlivých úsecích a z toho si můžeš udělat závěr, jaký postup byl ideální.

 

Tabulka s postupy

Poslední funkce je Tabulka, která stejně jako v Orisu ukazuje přehled všech závodníků a kontrol s časy a pořadím postupů na jednotlivé kontroly.

 

Ruční dohrání záznamu z hodinek

To bylo k analýze. Ještě na konec slíbený postup pro ruční přidání závodníka (jeho postupu z hodinek), pokud neproběhne automaticky.

Na úvodní obrazovce Liveloxu vyber akci, klikni a ještě před volbou kategorie v sekci akce dole klikni na Přidat postupy (viz obrázek).

Objeví se obrazovka s různými možnostmi, jak postup přidat:

Pokud máš záznam na Stravě (vidíš ho tam), tak nejrychlejší je vybrat "Stáhnout ze Stravy" - ukáže se rozbalovací pole s přehledem posledních Tvých aktivit na Stravě, vyber tu správnou pro daný trénink/závod a klikni na "nahrát".

Druhá možnost je nahrát přímo GPX soubor ("Nahrát soubor") - musíš ho mít stažený někde ve složce, na kterou se dostaneš. Postup záleží na konkrétní značce hodinek, obvykle je možnost stažení GPX souboru dostupná z detailu zobrazení aktivity. Například na Garminu na webu Garmin Connect po zobrazení aktivity (běhu) klikni na ozubené kolečko vpravo nahoře (viz obrázek) a vyber Exportovat do formátu GPX. Nějak to pojmenuj, ulož a v Liveloxu pak soubor vyber pro nahrání.

Tahle cesta je dost komplikovaná, proto doporučuju nastavit automatické propojení a synchronizaci aktivit - návod v prvním díle: Jak nastavit Livelox

 

A to je všechno. Nastav si Livelox a vyzkoušej pár závodů nebo tréninků z minulosti, ať se ho naučíš používat, než začne podzimní sezóna. Je to celkem efektivní cesta, jak si sám, s rodiči, s kámoši projít svoje postupy, když trenér není zrovně po ruce. Je to jediný způsob, jak se dozvědět pravdu o tom "co jsem sakra v tom lese dělal(a)" :-) a jak to jiní tentokrát zvládli líp. Příště už jim to natřeš! :-)

 

Honza

 

—————

Zpět