Stacionární tréninkový kemp Švédsko, ročník 2024

25.08.2024 08:46

 

Již třetí rok v řadě jsme vyrazili na stacionární tréninkový kemp (takzvané STK) do Švédska. Týden trvající soustředění je určeno pro orienťáky spadající do kategorie DH14 až DH18. Soustředění organizuje Český svazu orientačního běhu (ČSOS) a nabízí jedinečnou možnost tréninku a získání nových zkušeností ve Skandinávských terénech. 

 

Cestu zvládáme s nadhledem, za pár hodin vypínáme motory našich aut u Baltského moře. V Rostocku najíždíme na trajekt a sobotní noc trávíme na klidných vodách jindy nevlídného Ostsee. Míříme na stejné místo jako loni, v neděli ráno nás čekají už jen necelé 4 hodiny jízdy do Mölnlycke, malého města co by kamenem dohodil od Göteborgu [Jeteborgu]. Spíme v nám již dobře známé klubovně Finnsjögården, která patří švédskému klubu Sjövalla FK [Chjovalla]. Klubovna nám celý týden poskytovala vynikající zázemí, dominuje jí krásná jídelna s velkými okny a přístupem na venkovní terasu, na spaní jsme využívali velkou prosvětlenou místnost v zadní části budovy. Uprostřed se nacházejí dvě sauny, které přišly vhod po náročných tréninkových dnech. 


 

Počasí je koupací a lesy plný hři– teda pardon v našem případě spíš lišek

 

Z parného léta se přesouváme do chladnějšího podnebí, rtuť našeho digitálního teploměru šplhá jen těsně přes 20 stupňů a my tak máme ideální podmínky na trénink. Celkem jsme za týden zvládli 10 lesních tréninků. Kombinace rozmanitých typů tréninků a pečlivě vybraných terénu znamenala skvělé podmínky. Jeden z longů se dokonce běžel v ve stejném terénu, který v roce 2017 hostil slavnou Tiomilu. 

 

Dvě plná auta, 13 svěřenců a 2 trenéři – Pavel Janda a Přemek Žižka. Tedy největší výprava jaká kdy za OK Dobříš do Švédska vyrazila. Orientace ve Švédsku klade důraz na správné využití buzoly, udržení směru a pochopení generalizace mapy. Dále jsme se věnovali taktice plánování postupů a řešení krizových situací (rozuměj – jak se co nejrychleji dostat z chyby). Navigace ve Švédsku si vyžaduje trochu jiné techniky než v Českých hvozdech, větší důraz je kladen na generalizaci, jako postupové body na postupech se využívají bažinky, údolíčka, srázky a větší kameny. 

 

Různorodé terény každého potrápily trochu jinak. Od krásně běhatelných vysokých lesů s bažinami a minimem kopců jsme se přesunuli do náročnějších terénů s kopci, údolíčky a srázky, čekaly nás také velmi technické terény s velkým množstvím terénních detailů a takzvaných “plešounů” – kamenů bez vegetace. Dva tréninky se běžely také v semi-open terénu – terén s nízkou vegetací, jehož hlavní dominantou jsou kamenné sekce a bažiny mezi nimi, občas se vyskytne hustý vzrostlejší porost, který omezuje prostupnost. 

 

Avšak Švédsko není jenom o orienťáku, je to o lidech, o společném vaření, snídaních, obědech a večeřích, o koupání a saunování. Oodjíždíme s novou energií a nabytí optimismem, Švédsko je o partě a tu my máme skvělou. Velký dík patří Pavlovi a Přemkovi, kteří nám tuhle jedinečnou akci umožnili již potřetí zažít. 

 

Za účastníky

Martin Snížek

 

Fotogalerie na oddílovém Rajčeti. Headcam video z OMR si můžete shlédnout na YouTube.

 

—————

Zpět